מושב בוקר: מקומיות במשבר

  • דיונים ומחשבות על מקומיות דרך זהות ואקלים
  • 29 דצמבר, 09:00 — 12:00
  • לילנבלום 28, תל-אביב יפו
  • ללא עלות
Triangle with exclamation point illustration
29
דצמבר

במהלך יום אסיף נבחן את המונח ״מקומיות״ ביחס לתרבות האוכל בישראל, אבל לפני שנצלול ל-איך מדברים על מקומיות, נתחיל בשאלה מה היא, בעצם, אותה ״מקומיות״? כיצד מקומיות מתנהגת ברב-תרבותיות, בנבכי פוליטיקת הזהויות בישראל, ותחת האיום של משבר האקלים הגלובלי? כיצד מיוצגת המקומיות בישראל ביחס לייצוגה בעבר, מהם האתגרים בקידומה, ואיך נראית המקומיות הישראלית ביחס לשאר העולם? נדבר על טיפוח זני פירות, ירקות וחיטה נוכח משבר האקלים, על הצדדים האפלים ב״קיימות החדשה״, ונבדוק – יחד עם נציגים ונציגות מחברות מובילות בתעשיית הפוד-טק הישראלית ומסעדה שמקיימת חדשנות לקידום מקומיות – האם ניתן לייצר משהו שיהיה גם חדשני, גם (לעתים) מתועש – אבל גם מקומי.

מושב הבוקר יחל עם הפאנל זווית מקומית ובו יוצגו ארבע זוויות שונות ל״מקומיות״ דרך פריזמה של משבר זהות ומשבר אקלים, ונתחיל לעשות קצת סדר במטבח. כיצד המונח ״מקומי״ מושפע ממשבר האקלים, והאם השאיפה לצריכה מקומית תהיה ריאלית ביחס להתחממות הגלובלית? כיצד מיוצגת המקומיות בארץ ובעולם, איך היא נראית בחברה היהודית והערבית, ומה הם האתגרים בקידומה? נשאל שאלות נוקבות על הרפורמה השנויה במחלוקת של משרד החקלאות לתמיכה ישירה בחקלאים בישראל – שבין היתר השפיעה משמעותית על ענף השום – ועל סימון ארץ המקור של תוצרי חקלאות, ולבסוף נתעסק בטיפוח ירקות ופירות מקומיים נוכח משבר האקלים, ונבדוק האם ניתן לבנות תנאים מלאכותיים לטובת גידולים בתנאי אקלים קיצוניים.

נמשיך עם אסף מינינברג מגינת העץ בהרצאה קצרה בה ידבר על מה שהוא מכנה ״חטיפת הקיימות״ בידי תאגידים ופוליטיקאים, על התפשטות הקיימות מהשוליים המנודים לזרם המרכזי של התרבות, וניכוסה על-ידי חברות, תאגידים ופקידי ציבור, ועל האוקסימורון שמתעורר בחיבור בין התאגיד – לבין הטבע.

מושב הבוקר יסתיים עם מקומיות 2.0, סדרת של הרצאות קצרות שעוסקות בשאלה כיצד ניתן לשלב בין חדשנות למקומיות, והאם אפשר להגיע לתוצר שהוא גם חדשני וטכנולוגי – וגם מקומי? נתחיל בסקירה של אלירן אלימלך, סמנכ״ל פיתוח אקוסיסטם ב-Start Up Nation Central, על תעשיית הפוד-טק בישראל בשנת 2022, לאחר מכן יציגו את נקודת המבט המקומית במוצרים שלהן: אודי אלראי, מנכ״ל חברת Carobway; גלי פריד, סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בחברת Vanilla Vida; ד״ר לי רכט, סמנכ״לית קיימות בחברת Aleph Farms; ליהי דר, ראשת מחלקת שיווק ומכירות בחברת Anina; וצור לסטר, מנהל תחום היין של קבוצת יובל בן נריה.

תוכנית האירוע

9:00-9:20 קפה וכיבוד מקומי קל

9:20-9:30 דברי פתיחה של נעמה שפי, מנכ״לית אסיף

9:30-10:30 זוית מקומית, פאנל בהנחייתה של מיכל לויט, מנהלת התכניות של אסיף, בהשתתפות אורי צוק בר, סמנכ"ל מחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות ופיתוח הכפר; ד״ר ציפורה טייטל, חוקרת כימיה וביוכימיה של מזון במכון וולקני, ד"ר ראמז עיד, מומחה לאנתרופולוגיה סביבתית ומרצה באוניברסיטה הפתוחה; ד״ר רפי גרוסגליק, סוציולוג ואנתרופולוג של אוכל, המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב

10:30-11:00 מקומי ומקיים: הרצאה של אסף מינינברג (גינת העץ).

11:15-12:00 מקומיות 2.0:  סקירה של אלירן אלימלך, סמנכ״ל אקוסיסטם ב-Start Up Nation Central, על תעשיית הפוד-טק בישראל בשנת 2022, לאחר מכן יציגו את נקודת המבט המקומית במוצרים שלהן: אודי אלראי, מנכ״ל חברת Carobway; גלי פריד, סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בחברת Vanilla Vida; ד״ר לי רכט, סמנכ״לית קיימות בחברת Aleph Farms; ליהי דר, ראשת מחלקת שיווק ומכירות בחברת Anina; וצור לסטר, מנהל תחום היין של קבוצת יובל בן נריה.

אירועים נוספים