Several speakers sitting and standing infront of a red screen at an event
צילום: הגר בדר

רותי ברודו, נלי תגר ואורי גוטליב מסבירים לאן נעלמו המלצרים?

מסעדנים, מלצרים, קומיקאיות ושחקניות ניסו לענות על השאלה הזו – ברצינות ובהומור דרך 3 מערכות: פאנל, דיון סוער ווידויים עסיסיים מהמסעדות המיתולוגיות של תל אביב

מאת: צוות אסיף |

במשך עשרות שנים, המעבר לתל אביב והעבודה בענף המסעדנות היו טקס מעבר לאנשים בשנות ה-20 לחייהם, דרך לשלם את החשבונות – ודרך לגילוי עצמי. אבל כל זה השתנה בשנים האחרונות. יוקר המחיה בתל אביב זינק, בעוד השכר נשאר על כנו, מה שהפר את האיזון העדין בין הכנסות להוצאות. המגיפה העולמית רק החמירה את המצב. התוצאה: מסעדות ברחבי הארץ נואשות למלצרים. מה אפשר לעשות? במרץ 2022, אירחנו אירוע בן שלושה חלקים שמטרתו למצוא תשובות לשאלה זו. צפו והאזינו למה שיש למסעדניות רותי ברודו ואירית שנקר או לקומיקאים נלי תגר ואורי גוטליב לומר בנושא.

צילום: הגר בדר

פאנל: איך יוצאים מזה?

"בעלי מסעדות הם המעסיקים היחידים בישראל שלא מחוייבים לתשלום שכר קבוע לעובדים שלהם. גם לאחר פסיקת הטיפים, שהובילה לשיפור בתחום, מסעדנים לא מחוייבים לשכר קבוע למלצר", אמר אלון לי גרין, פעיל חברתי וממובילי מאבק המלצרים, במערכה הראשונה של האירוע – פאנל שעסק לא רק בסיבות למשבר, אלא גם בפתרונות אפשריים.

נעמה לזימי, חברת כנסת מטעם מפלגת העבודה שגם לקחה חלק בפאנל, הסכימה עם גרין, והוסיפה: "בשונה ממדינות אחרות, אין מעמד למלצרים. ענף המסעדנות נשען על צורת העסקה לא הוגנת. פסיקת הטיפים לא הייתה חייבת להגיע דווקא מבית המשפט, אלא ראוי היה שתגיע דרך בית המחוקקים. הסיבה שהפסיקה הגיעה דרך בית המשפט היא כשל בתהליך החקיקה שנובע מהמנגנונים של 'יד אחת לא מבצעת את תפקידה ויד אחרת מקדמת את המצב הקיים'." עוד היא טוענת כי תפקידה של המדינה הוא לסייע למסעדנים, ולעסקים קטנים בכלל, "דבר שהיא לא עשתה במשך זמן ארוך מדי."

אם כך, מדוע דווקא עכשיו המשבר החריף? גרין סבור שהקורונה היוותה זרז לתהליכים שבעבעו במשך זמן רב מדי, "בעקבות המגיפה, רבים ממי שעבדו כמלצרים בחרו לעבור לעבודות שמשלמות שכר נמוך יותר – אך מבטיחות תנאים וזכויות סוציאליות."

הפתרון לדבריהם, איך לא, הוא בחקיקה מסודרת. "כדי לאפשר ביטחון כלכלי למלצרים, לצד שגשוג של מסעדות, יש לשאוף להסדרה", אמר תומר מור, מנכ"ל עמותת מסעדנים חזקים יחד, שהיה החבר השלישי בפאנל. ח"כ לזימי סבורה שמקצוע המלצרות ישוב לשגשג כאשר נפנים שזוהי אינה עבודת ביניים לצעירים בלבד, אלא מקצוע הפתוח למגוון גילאים, ולי גרין סיכם שהפתרון המשמעותי ביותר יגיע כאשר חוק שכר המינימום יחול גם על מלצרים, "הדבר יאפשר למלצרים להשתכר בהתאם לחוק. החל מזכויות סוציאליות ועד שעות שבת וחג הבאות לידי ביטוי באחוזים נוספים".

צפו בפאנל המלא:

למלצר או למלצר?

דנה פרנק הנחתה דיון סוער שעסק בצדדים היפים והפחות יפים של מקצוע המלצרות. מחד, המסעדנית רותי ברודו והקומיקאית עדי ששון טענו בעד המקצוע, ומנגד הקומיקאיות טס השילוני וכרמל צאיג הסבירו מדוע מעולם לא יחזרו למלצר.

צילום: הגר בדר

חשבון, בבקשה: וידויים של מלצרים

המסעדנית אירית שנקר (לשעבר קרן, דיקסי), השחקנית נלי תגר והקומיקאי אורי גוטליב וכן המלצר הצעיר בן לבבי חושפים הכל בסשן הווידויים הזה מתקופתם כמלצרים במסעדות המיתולוגיות של תל אביב.

צפו במערכה השנייה והשלישית: