לא משנה מהו המתכון, מאחורי כל פשטידה תמיד יש סיפור לספר

לפשטידות חשיבות רבה בתפריט הישראלי עד היום, ואין כמעט בית בישראל שלא מחזיק במתכון אחד לפחות לפשטידה משפחתית אהובה העולה דרך קבע על השולחן. עם קלתית בצק או ללא בצק כלל, הפשטידות המשיכו לככב בשלל גרסאות בספרי בישול שונים שיצאו במהלך שנות קיומה של המדינה, בעוד חומרי הגלם משתנים בהתאם להיצע הקיים ולהתפתחויות הקולינריות.

במהלך שנות ה-80 יצאו לראשונה ספרי בישול המוקדשים אך ורק למתכוני פשטידות – הראשון של בני סיידא, ומיד אחריו של קובי בר, שהוציא בסך הכל שלושה ספרים המוקדשים למאפה הפופולארי. מאז יצאו לא מעט ספרי מתכונים בנושא פשטידות, כמו הספרים של רות סירקיס, נירה רוסו, חנה שאולוב, צפורה קרייזמן, דנית סלומון ועוד.

גם בימים אלה, כשהרוב הגדול מעדיף חיפוש מתכונים ברחבי הרשת על פני דפדוף בספרים, המונח "פשטידה" זוכה לנתוני חיפוש גבוהים במיוחד בכל ימות השנה. בחג השבועות, שנעשה כבר מזמן לחג המבוסס בעיקרו על מאכלי חלב וגבינה, הנתונים האלה כמעט מכפילים את עצמם. מעניין לראות כי בשנים האחרונות נראית עלייה דומה גם בתקופת חג החנוכה, והפשטידות תופסות מקום של כבוד לצד הלביבות והסופגניות בטקסי הדלקת הנרות המשפחתיים.

לכבוד שבועות, ביקשנו מחמישה שפים ומתכונאים לשתף אותנו במתכון לפשטידה והסיפור מאחוריה. מחברת ספרי הבישול האמריקאית-ישראלית, עדינה זוסמן, סיפרה לנו על מתכון בהשראת הפשטידות שאמה הייתה מכינה כדי לנצל את שאריות הגבינה מהעסק למכירת גבינות כשרות שמשפחתה ניהלה במוסך ביתם בקליפורניה. וזוכה מאסטר שף, הלל גרדי, נזכר בפשטידת הקישואים שמשפחתו מצאה במקפיא של סבתו לאחר שנפטרה, וגילמה בתוכה את תמצית הטעמים והזיכרונות המשפחתיים.

קיש מנגולד של יעל דבי. צילום נעם פרייזמן

קיש מנגולד וגבינות מבצק עלים