Cafe Asif and the artisan food shop
צילום: עמית גירון

ברוכים הבאים למרכז לתרבות אוכל בישראל

מכתב אישי מהמייסדת של אסיף

מאת: נעמה שפי |

כמייסדת אסיף ועמותת Jewish Food Society, הקדשתי את חיי המקצועיים לחקר היחסים המורכבים בין אוכל לזהות.

גדלתי בגבעת השלושה בשנות ה-80 וה-90. בילדותי עוד אכלנו את כל הארוחות שלנו בחדר האוכל של הקיבוץ, סביב שולחנות ארוכים מחוברים. החוויה של אכילה בקהילה הייתה כיפית, אבל התפריט היה מונוטוני והמנות היו די תפלות.

נעמה שפי, מייסדת ומנכ"לית אסיף
צילום: מתן שופן

באותה תקופה הקיבוץ מנה 600 חברים. הסתדרנו בעזרת 14 מכוניות סובארו בלבד, וכדי להשאיל אחת מהמשק היה צורך להצהיר שלפניך משימה חשובה: נסיעה לרופא או ביקור של קרובי משפחה שגרים במרחק רב. אני כילדה, לעומת זאת, תמיד התחננתי בפני הוריי שנשאיל סובארו ונצא למסע קולינרי ברחבי ישראל. רציתי לטעום את מנת הטלה של סרסור, חברו של אבי מכפר קאסם, הסתקרנתי לנסות מרק בשר בכרם התימנים בתל אביב, או להתפנק עם שמאלץ הרינג בפתח תקווה. מאחורי הרצון שלי לגלות מנות וטעמים חדשים הסתתר דחף נוסף – להכיר אנשים ותרבויות מעבר לקיבוץ. אוכל היה למדיום שאיפשר לחקור זהות מורכבת באופן בלתי אמצעי: שלי, של אחרים ושל החיבור בינינו.

בתוך המרכז לתרבות אוכל בישראל
צילום: עמית גירון

לפני 15 שנה, עברתי לניו יורק. לאחר שנים רבות בתחום האוכל והתרבות בניו יורק, הקמתי את ה-Jewish Food Society, עמותה ללא מטרות רווח המשמרת, מטפחת ומחדשת מסורות יהודיות קולינריות. תקופה זו התגלתה בדיעבד כמכריעה עבור המטבח הישראלי. שפים מלאי יצירתיות שגדלו באדמה ובאקלים הייחודים לישראל ושאבו השראה ממטבחי יהדות התפוצות, ממסורות בישול אזוריות ומהמטבח הפלסטיני, החלו לגבש תרבות אוכל מקומית ויוצאת דופן באיכויותיה וטעמיה.

ואז 2020 הגיעה. מגיפת הקורונה שיתקה לפתע את העולם, מאיימת על חייהם ומחייתם של מאות מיליוני בני אדם. במהלכה של תקופת המשבר הזו, ניסיתי לחשוב כיצד אני יכולה לסייע לתרבות, לתעשייה ולאנשים שכה קרובים ללבי. כך החל להתגלגל במוחי הרעיו להקמת מרכז המוקדש לטיפוחה של תרבות האוכל הרבגונית והעשירה בישראל – מקום בו נוכל ליצור, לחקור, לנהל שיחה כנה ופתוחה – וכמובן גם לאכול.

כיום, החזון הזה הוא אסיף, מרחב יצירתי הממוקם ב-Start-Up Nation Central בלילינבלום 28, תל אביב-יפו, וכאן באתר. אני נרגשת להזמין אתכן ואתכם להצטרף אלינו במסע לגילוי תרבות האוכל בישראל. בקרו בספריה המציעה מעל 1,500 ספרי מחקר ומתכונים שנבחרו בקפידה על ידי מומחים קולינריים מרחבי העולם כדוגמת קלאודיה רודן, ד"ר ג'וני מנסור, גיל חובב והשף מייקל סולומונוב; היכנסו לגלריה המציגה את תערוכת הבכורה שלנו שנאצרה על ידי עיתונאית האוכל רונית ורד, ומוקדשת לפועלה של אשת הנשיא המנוחה, נחמה ריבלין ז"ל שראתה בתרבות האוכל המקומית צוהר לזהותה של החברה בישראל; ואם לא בא לכם לצאת מהבית, קראו בז'ורנל של אסיף על מגוון נושאים, החל מהתפתחויות חשובות בתחום הפוד-טק וכלה בעשבי תיבול מזני מורשת שגדלים בחווה הוורטיקלית שעל גג המרכז. אל תשכחו גם לקבל השראה ממאגר המתכונים באתר כדוגמת סיידיה של הבשלנית היפואית נדיר אבו-סייף או לחמניות זעתר ושמן זית של השף ארז קומרובסקי.

בתוך המרכז לתרבות אוכל בישראל
צילום: עמית גירון

בין אם אתם חיים פה או תיירים, אני מקווה שתבקרו במרכז: בספריה, בגלריה, בחווה, באחד האירועים או לטעימה של גבינה מקומית וכוס יין בבית הקפה המנוהל על ידי קבוצת פועה. במהלך הביקור, תוכלו גם לרכוש ריבות מיוחדות, שמן זית ולחמים איכותיים במעדניה של הקפה. והעיקר, הצטרפו אלינו לשיחה, מחקר ועשייה – כולם מוזמנים

להתראות,

נעמה שפי

כתבות נוספות מז'ורנל אסיף