צילום: אמיר מנחם

שעות פעילות וכתובת

מי אנחנו?

אסיף, המרכז לתרבות אוכל בישראל, הוא ארגון ללא מטרות רווח מייסודם של Jewish Food Society ו-Start-Up Nation Central. המרכז, ראשון מסוגו, שם לו למטרה לסייע לצמיחתה ותיעודה של התרבות הקולינרית המקומית והמגוונת, וישמש עבורה בית לשיח, מחקר ועשייה טעימה.

כשמנו אסיף – המועד החקלאי שבו אוספים את התבואה – מטרתנו היא איסוף מקורות וידע, ארגונם כאסופה והפצתם בארץ ובעולם. אנו פועלים מתוך ההבנה שתרבות המטבח בישראל מושפעת ממטבחי יהדות התפוצות וממטבחים מקומיים, ביניהם המטבח הפלסטיני, מטבחי מדינות שכנות החולקות את אותו המרחב הגיאוגרפי ומטבחי בני לאומים ודתות שונים החיים בישראל.

אוכל הוא רכיב מרכזי של תרבות וזהות ואחד האמצעים החשובים ליצירת תחושת שייכות – משפחתית, דתית, לאומית ועדתית – ואנו מקווים שאסיף יהיה מקום שבו כל הקהילות המרכיבות את תרבות האוכל המתפתחת בישראל יוכלו להסב יחד מסביב לשולחן.

אנחנו שואפים לחקור את תרבויות האוכל המקומיות ולהוות בית לשיח ולמגוון חוויות קולינריות. בחלל המרכז ניצבת ספריה קולינרית הכוללת אלפי ספרי בישול ועיון בעברית, בערבית ובאנגלית; מטבח הניסיונות שהוקם במרכז מאפשר לנו לבחון ולשמר מתכונים היסטוריים ועכשוויים, לבנות מאגר מתכונים דיגיטלי ולחקור חומרי גלם חדשים ותוצרי פודטק;

גלריית המרכז מציגה תערוכות קולינריות מתחלפות החוקרות את הקשר בין אוכל לחברה, תרבות ודיסציפלינות אחרות; בעזרת החווה החקלאית האורבנית על גג הבניין נעסוק בתחומים כמו קיימות ואגרוטק; ולוח האירועים מציע הרצאות, פאנלים וארוחות מיוחדות עם שפים ושפיות מרחבי הארץ והעולם.

המרכז פתוח למבקרים שישה ימים בשבוע – לעיון בספריה ובגלריה, לארוחה בבית הקפה שלנו או לרכישת גבינות, שמן זית, תבלינים ויין מתוצרת מקומית במעדניה. ניתן גם להירשם לסיורים מודרכים במרכז, הכוללים ביקור בחווה על הגג ובמטבח הניסיונות, ומעת לעת יתקיימו אירועים בחללים השונים שלו.

האתר של אסיף זמין כרגע בשפה העברית ובשפה האנגלית, ואנחנו עובדים על תרגומו גם לשפה הערבית

הצוות

נעמה שפי

Founder

נעמה שפי, ילידת קיבוץ, חיה היום בניו יורק ופועלת בתפר שבין אוכל, תרבות, בניית קהילות ואמנות. ב-2017 הקימה את ה-Jewish Food Society, עמותה המשמרת את המורשת הקולינרית היהודית באמצעות ארכיון דיגיטלי ואירועים. בעבר אצרה תוכניות לקידום קולינריה ישראלית ויהודית עבור הקונסוליה הישראלית בניו יורק, וכן הקימה את להיט הפופ-אפ The Kubeh Project. בעבודתה כמנהלת השיווק של EatWith, המארחת חוויות קולינריות ביותר מ-130 ערים, רכשה היכרות עמוקה עם תרבות הסטארט-אפ. נעמה מאמינה שאוכל הוא אחד הדרכים העמוקות ביותר לבניית קהילה.

"הביס הראשון שלי אחרי שאני נוחתת בישראל הוא בדרך כלל הרינג. זה יכול להיות על בגט טרי ב'שרי הרינג', או עצירה מהירה לפני שבת אצל דורפמן בשוק הכרמל. בשוק אני תמיד דואגת לעצור אצל אלעד לחצי מנה פלאפל. בערב אני יוצאת לאייבי – מסעדה שמגלמת את מה שהאוכל הישראלי יכול להיות ב-2021."


צ'יקו מנשה

צ'יקו מנשה

Executive Director

צ׳יקו מנשה נולד וגדל בירושלים ומתגורר כיום במבשרת ציון. עד לשנת 2020 שימש במגוון תפקידים בתקשורת הישראלית. הוא החל את דרכו ככתב לענייני תרבות ברשת ב׳ של קול ישראל, בהמשך שימש עיתונאי בחדשות הערוץ השני (ערוץ 12 כיום) וככתב מדיני בערוץ 10 (ערוץ 13 כיום). במשך כשנתיים ניהל את רשת ב׳ ברשות השידור, ולאחר מכן שימש כמשנה למנכ׳׳ל החדשות בתאגיד השידור הציבורי ׳כאן׳. בנוסף לתפקידו כמנכ׳׳ל מרכז אסיף הוא משמש סמנכ׳׳ל תפעול בארגון Start-Up Nation Central. אוהב אוכל, וסקרן אודות השיח התרבותי-חברתי אודותיו. 

"״המקום ששמורה לי נקודה חמה בלב ובבטן אליו הוא המטבח של רמה, בנטף. שם נשאתי את רעייתי לאישה, ומאז אנחנו פוקדים את המקום בזמנים מיוחדים ולא רק. הפיתה האהובה עלי נאכלת בג׳סמינו, ונקודת תורפה מושחתת במיוחד נלחצת במוטפק, שם מוגשת השווארמה הטובה ביותר בעיר לטעמי. ביקורים בצפון הארץ מתחילים תמיד במסעדה איטלקית חביבה עלי במיוחד, טנטי באצ׳י, שמצליחים במשך שנים לשמור על איכות ודיוק של המנות האיטלקיות שהם מגישים״.


Man in blazer with glasses in front of Bookshelves

מיטשל דיוויס

Impact Strategy Consultant

מביתו בניו יורק, מיטשל דייויס נחשב לאחד מהמשפיענים הבינלאומיים המובילים בתחום מגמות ותרבות האוכל בשלושים השנים האחרונות. בין השאר, שימש כמנהל האסטרטגי הראשי של קרן ג'יימס בירד האמריקאית וכיום הוא המייסד של חברת הייעוץ Kitchen Sense. עם תואר במלונאות מאוניברסיטת קורנל ודוקטורט בחקר האוכל מאוניברסיטת ניו יורק, מיטשל עוזר ליצור תוכניות לשיפור תרבות המסעדות, חינוך קולינרי, נגישות וקיימות. מעבר לכך, הוא טבח נלהב שכתב חמישה ספרי בישול.  

"מביס בפיתה נוטפת טעמים בשעת לילה מאוחרת אצל ג'סמינו על רחוב אלנבי בתל אביב ועד צלחת של דגים טריים מקומיים מסודרים ביד אמן במסעדת פסקדו באשדוד, לעולם לא אשבע מאותה רעננות, נדיבות והחום שיש בסצנת האוכל הישראלית".


שי לי הירש

COO

שי לי גדלה בבנימינה, מתרוצצת בין עצי פקאן ואגס. בתור ילדת מושבה, להגיע אל תל אביב הייתה חוויה מסעירה עבורה. במקביל להכשרתה כשחקנית בסטודיו למשחק של יורם לוינשטיין נשבתה בשפע הקולינרי של העיר והתאהבה באוכל. לאחר לימודי המשחק שילבה קריירה בטלוויזיה ותיאטרון במקביל ליזמות וניהול עסקים. היום מחפשת לשלב את הניסיון הניהולי שצברה עם האהבה הגדולה לאוכל טוב.

"ערב מושלם עם חברים יהיה במסעדת בטשון בתל אביב, שהיא לפני הכל גם חנות דגים נהדרת עם אווירה כיפית, שמגישה תפריט מעורר תיאבון ולא מתחכם. עם המשפחה שלי אני תמיד אמצא את עצמי נשאבת למסעדת קיטון שם אני ובן זוגי ננגב כבד קצוץ וחזרת עם חלה לצד חמין עם שפצעל'ה ונגנוב לילדים ביס מהשניצל הענק כשהם לא מסתכלים".


מתן שופן

מתן שופן

Senior Director of Content

מתן שופן, מומחה לתוכן קולינרי ועיתונאי, נולד וגדל באילת למשפחה תוניסאית, והיום הוא מתגורר בגבעתיים. בעבר שימש כעורך משנה במגזין "השולחן" וכתב בקביעות למוסף גלריה שישי של הארץ. הוא בוגר אוניברסיטת תל אביב ובית הספר למקצועות הקולינריה דנון. תוכלו למצוא את המתכונים, צילומי האוכל והכתיבה שלו גם באתר האינטרנט שלו ובאינסטגרם.

"חבשוש בלווינסקי היא חנות התבלינים והקטניות האהובה עליי, ובכל ביקור שם מביס אני מגלה חומר גלם חדש ומסעיר; ירקות ופירות אני נוהג להזמין מהמשק האורגני חביביאן, מעלה הביתה ובהזדמנויות מיוחדות פוקד את שוק רמלה;   ובּרוּט – על הבר, כמובן – היא ללא ספק אחת המסעדות הקבועות שלי בתל אביב"


Guy Ben Arush. photo by: Itamar Ginzburg

גיא בן הרוש

Senior Director of Content

נולד בחיפה. גדל במרחב שבין הרי ירושלים למדבר יהודה וחי כיום בתל אביב. שימש מעל לעשור בתפקידים מובילים בכמה מהמקומות היותר חמים בתל אביב. בשנים האחרונות היה שף ושותף בבר מסעדה ברחוב יבנה, בישל באירועים פרטיים, עסק בייעוץ קולינרי ובד בבד יצר שיתופי פעולה עם יוצרים מעולמות העיצוב ומלאכת היד.

"בדרך חזרה הביתה, אחרי בילוי לילי ברחובות ירושלים, זה תמיד היה מסתיים באוכל. סמבוסק פיצה במפגש השייח, בורקס טורקי בכיכר ציון או עצירה מהירה לבייגלה שומשום עם שמנת וזעתר מקופל בעיתון. שער שכם וסמטאות העיר העתיקה מאז ומעולם היו לי בית. ליד שער העץ הגדול בכניסה עומד איש ומוכר תותים, ריח הל מתגנב אליך מהקפה הסמוך וממול על המדרגות יושבות האימהות המבוגרות ומציעות מפירות אדמתן. עמוק יותר פנימה, מגש כנאפה חמה נחתך בתנועה חדה. מאחורי כנסייה עתיקה ישנו מקום ובו מאפה פילו וגבינה אלוהי של זלטימו ובקצה הרחוב יש קיר עם חור קטן מלא עשן ובתוכו קבב עסיסי המתגלגל בקצב המסחרר את העין". 


מיכל לויט

מיכל לויט

Director of Programs and Innovation

כתבת האוכל והאוצרת הקולינרית מיכל לויט נולדה וגדלה בתל אביב, במשפחה ממוצא לטבי-אוקראיני. מיכל היא בוגרת האוניברסיטה למדעי הגסטרונומיה באיטליה, שם היא גם הקימה עסק לסיורים קולינריים בעקבות יצרנים ארטיזנליים. ב-2011 פתחה את "המעורב", מקום קטן של אוכל רחוב מהצוות שמאחורי הבסטה. היא כתבה ל"על השולחן", מאקו, טיים אאוט תל אביב, ו- As Promised. מאמריה בנושא ייצוגים של עשבי בר בעיתונות העברית, שיצאו בעקבות עבודת הגמר שלה באוניברסיטה, ראו אור בעברית, אנגלית וגרמנית. ב-2018 יצרה סדרת סרטוני יוטיוב, Michal-Love It, החוקרת את מיטב האוכל הישראלי.

"אם זה לחם עם איקרה ובצל לבן קצוץ לצד נקניקים מעושנים בעמירם בצפון העיר, פסטליקוס ובואיקוס ספרדיים בבארוד הירושלמית, כוסית יוליוס קרירה ומנת ים טרייה במנזר עם בריזת ים, או ערק לבנוני ומאפה באל רידא הנצרתית – יש בי חיבה עמוקה לברים ספוני עץ שמגישים מגוון צלחות מכל התרבויות המרכיבות את החברה בישראל, וחשוב מאוד שהגינס המוגשת לצד אלו תהיה קרירה וסמיכה". 


גרדה גלזר

גרדה גלזר

Content Manager

נולדה בלטביה ועלתה לארץ בגיל צעיר. בילתה את שנות נעוריה ותקופת הלימודים בירושלים, בשיטוטים  וטעימות בסמטאות העיר העתיקה, שכונת נחלאות ומאה שערים. לאחר סיום לימודי תואר בסוציולוגיה ותקשורת החלה את את דרכה כעיתונאית אוכל והתאהבה בקולינריה ובעריכה. כתבה וערכה ב"וואלה", "השולחן", "הארץ", וניהלה אתרי תוכן לחברות מסחריות.

"אוכל טוב או אווירה לבדם לא מספיקים לי. אני אוהבת מקומות שהכל עובד בהם יחד בדיוק וללא מאמץ, כמו ארוחת צהריים שמרחיבה את הלב באיבן עזרא, יין מקומי טוב ומנות חכמות על הבר ב"דוק", או ערב עירוני שוקק ב"85/15". בשנים האחרונות אני מתרגשת מהקולינריה בחיפה, מהמסעדות הנהדרות שפזורות בשוק תלפיות, וגם בעיר התחתית תמיד מתגלות פנינים מפתיעות כמו ראסיף 33 או ליבירה שמשלבת בהצלחה בין פאב למבשלת בירה". 


ג'ני שפירא

ג'ני שפירא

Production Coordinator

גדלה בטבריה ומאז ומתמיד התרגשה מפיתה בנויה היטב. האהבה והתשוקה שלה לאוכל מלווה אותה כל חייה ואלפי שעות טיסה כדיילת אוויר ושהיות ברחבי העולם היוו קרקע פוריה לסקרנותה לאוכל, למה שהוא מייצג ולבחינת הדרך שהוא עובר עד הצלחת. היא בוגרת תואר ראשון בספרות אנגלית ולימודי מזרח אסיה באוניברסיטת תל אביב ומתגוררת כעשור בתל אביב. בעברה עבדה כקניינית ספרים לועזיים בסטימצקי וכמומחית מוצר ב-Similarweb עד שאזרה אומץ לעסוק במה שמעניין אותה יותר מכל – אוכל.

"יש משהו בשוק הכרמל ששובה אותי. בין אם זה לבקר את עזרא הירקן החביב שתמיד בורר סחורה משובחת שלא בהכרח "יפה ופוטוגנית" כמו ברב דוכני השוק, או לבלוס בהנאה שווארמה במפגש רמב"ם שהיא יצירת מופת של פיתה או מנה מהכרמל, במיוחד פרגית וליה, שזה משהו משהו. מחוץ לשוק, כשבא לנו להתפנק, אז דוק על הבר. תמיד טעים כל כך, חכם, עונתי ותענוג לצפות בהרכבת המנות."


איה זלוטניקוב

איה זלוטניקוב

Librarian

איה נולדה וגדלה ברחובות עוד כשהיו פרדסים. בעלת תואר ראשון בלימודי אפריקה וספרות, ותואר שני בספרות ומוזיאולוגיה מטעם אוניברסיטת תל אביב. השלימה את  לימודי הספרנות והמידענות במכללת דוד ילין בירושלים בזמן שעבדה במגוון ארכיונים וספריות של מוזיאונים, ספריות ציבוריות וספריות אקדמיות עד שהגיעה לספרייה הקולינרית היחידה מסוגה בארץ.

"עברתי לתל אביב בשבוע שבו התחיל הסגר של COVID-19. למדתי להכיר את תל אביב לאט לאט בין סגירת מסעדה לפתיחה של אחרת. הביס הקרוב לביתי נמצא בשוק התקווה אצל חומוס פול'ס ששייך לבעלה של קולגה ספרנית יקרה. אבל, למרות שאני בתל אביב, כוס הקפה המועדפת עליי נמצאת ברחובות, ב"חנות הקפה" באחד העם, שם ישבתי הרבה בתור סטודנטית. אם בא לי להתפנק בשוקו – אצל ברונו ברחוב יעקב ליד".


דברה פרסט

Editorial & Strategic Consultant

דברה פרסט היא כותבת ועורכת אוכל המתגוררת בברוקלין, ניו יורק. עורכת לשעבר ב-Eater ו- Tasting Table, וכתבות האוכל והתיירות שלה התפרסמו גם בעיתונים ובאתרים כמו ה- New York Times, Vogue, Food&wine, NPR. כיום היא העורכת של Jewish Food Society, המשמרת וחוגגת מתכונים משפחתיים יהודיים מרחבי העולם. כשהיא לא כותבת, אפשר למצוא אותה חוקרת ומטיילת בין דוכני שווקים מאודסה ועד בנגקוק.

"בכל ביקור בישראל אני הולכת לאכול בורקס גבינה בבורקס לוינסקי, לשתות גזוז אצל בני בלוינסקי 41 ולקנות אספקת זעתר לשנה בחבשוש בתל אביב ובאל בּאבּוּר בנצרת."


כתבו עלינו